През първия си мандат Обама е получил подаръци за 717 000 долара

През първия си мандат Обама е получил подаръци за 717 000 долара
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Получаването на странни подаръци е може би най-забавната част от работата на президента Барак Обама. Той обаче не ги пази за себе си, а ги съхранява в Националния архив.

Представете си обаче какво е да получите

петметров килим със собственото си лице върху него

какъвто Русия му подарила през 2009 г.

По повод 53-ия му рожден ден "Вашингтон пост" състави класация с всички 274 подаръци, които е получил между 2009 и 2012 г. от чужди държави и техните лидери. Те са на стойност 717 000 долара.

Първият му дар, в деня на встъпването му в длъжност, е от Мексико – книга и произведение на изкуството. Любопитно е, че в списъка с най-лоши подаръци доминира електрониката.

Най-хубавият подарък е 13-сантиметров календар на ацтеките 

от сребро, подарен отново от Мексико през 2012 г.

Вторият най-добър подарък е традиционно оръжие на маорите (от Нова Зеландия през 2011 г.). На трето място е маса за пинг-понг, подарена от Великобритания през 2012 г. Не по-малко харесан е и подаръкът, отново от Мексико през 2009 г. – четири бутилки текила в сребърно ковчеже. Топ пет завършва с неръждаем часовник и керамично куче от Чехия през 2009 г.

Един от най-лошите подаръци е Blu-ray диск от Русия през 2009 г. Южна Корея също не успява в избора и през 2010 г. подарява на Обама таблет "Самсунг Галакси" и кабел за видео. Сред най-лошите са MP3 плеър от Сингапур, опаковка за CD и няколко CD-та от Русия и видео играта Witcher 2 от Полша.

Италия е страната, похарчила най-много за подаръци

за Обама.  Една пета от стойността на всички подаръци е от Италия, което е доста впечатляващо, имайки предвид, че италианските армагани са класирани сред най-лошите.

България се класира на 84-то място със златен венец от дъбови клонки и жълъди.

Вижте ТУК пълния списък.

#Барак Обама #подаръци #президенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"