САЩ инвестират 14 млрд долара в Африка

САЩ инвестират 14 млрд  долара в Африка
A A+ A++ A

Американски компании планират да инвестират 14 милиарда долара в Африка, съобщи официален представител на Белия дом в момент, когато Вашингтон опитва да засили търговските връзки на историческата среща на върха на лидерите на САЩ и Африка.

Инвестициите ще бъдат насочени към различни индустрии, включително строителството, чистата енергия, банковия сектор и информационните технологии. Целта на САЩ е да противостои на китайската и европейската дипломация в Африка.

Съобщението беше направено във втория ден от срещата на върха, на която президентът Барак Обама и американските бизнес лидери се надяват да задълбочат връзките с африканските си колеги. Макар че САЩ остават най-големият източник за инвестиции на континента, те са насочени главно към петролния и газовия сектор.

Китай и Европа изградиха по-силни позиции в инфраструктурата, производството и търговията, като търговията на Китай с Африка е с над два пъти по-голям обем, отколкото тази на САЩ. Обама, бившият президент Бил Клинтън и други американски официални представители и ръководители на водещи американски компании се надяват да спечелят интереса на около 45 африкански държавни и правителствени ръководители и африкански бизнес лидери на еднодневния форум във Вашингтон.

#САЩ #Африка #инвестиции #среща на върха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници