Проф. Близнашки говори за морална революция

Проф. Близнашки говори за морална революция
Служебният премиер проф. Георги Близнашки. Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

Новият служебен премиер на България е проф. Георги Близнашки. На 14 ноември миналата година той даде интервю за novinite.bg по актуални за страната ни теми. Припомняме на читателите ни отделни цитати от неговите тези и позицията му по някои актуални събития:

По казуса „Пеевски“, проф. Близнашки коментира: „Едва ли има нещо по-естествено от това един преподавател да застане на страната на своите студенти, когато те водят битка за възстановяване на обществения морал. Още повече, че "окупацията" започна тогава, когато самият аз оспорих решението на Конституционния съд по случая Пеевски, а студентите по същество подкрепиха моята позиция. Не може институцията, призвана да защитава Конституцията да я потъпква и всичко това да остава без последици?!“

По отношение на окупацията на СУ „Св. Кл. Охридски“ от протестиращи студенти, професор Близнашки заеви: „Надявам се,че окупацията ще бъде прекратена скоро, защото тя постигна своите цели: разбуди обществото и даде нови импулси за безпрецедентните улични протести в България, които продължават повече от 150 дни. Студентите сами ще решат, как да продължат, като смятам, че ако правителството не подаде оставка, протестът ще приеме нови форми“.

За протеста на студентите, служебният премиер заявява: „Партийната политика няма място в университетите, но да не забравяме, че политически характер има всичко онова, което се отнася до живота на обществото като цяло. В този смисъл студентите като пълноправни граждани има право да отстояват собствената си гледна точка. Това, което се случва в обществото, е морална революция, насочена срещу политическите партии от статуквото, които вместо да служат на общото благо се поставят в услуга на различни частни и корпоративни интереси. Така че, студентите няма как да останат безразлични към тези фундаментални теми и проблеми“.

Позицията на проф. Близнашки за протестите беше: „Доколкото залогът на тези протести е огромен - бъдещето на българската нация и държава, дотолкова тези, които остават настрана от студентските вълнения, трябва да проявят разбиране към младите хора, които отстояват една общонационална кауза“.

#Близнашки #протест #студенти #Пеевски #България #революция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"