Празнични вечерни за Преображение

Празнични вечерни за Преображение
С празнични вечерни във всички епархии на Българската православна църква започва да се чества големия християнски празник Преображение Господне. Снимка: www.pravoslavieto.com
A A+ A++ A

С празнични вечерни във всички епархии на Българската православна църква започва да се чества големия християнски празник Преображение Господне. В сряда сутринта на празника в храм "Преображение Господне" на столичния квартал "Лозенец" празничната Света Литургия ще оглави Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която ще започне от 09.00 ч.

Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде. За празника се разрешава и риба.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.

Преображение Господне се чества от първите векове на християнството като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

 

#Преображение Господне #Преображение #църква #Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"