Лидери призоваха за поуки от миналото, заради кризата от Украйна до Газа

Лидери призоваха за поуки от миналото, заради кризата от Украйна до Газа
Линията "Мажино", която днес е музей на открито. Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Събрани в Лиеж във връзка с годишнината от Първата световна война, започнала преди 100 години, европейските лидери призоваха "да се извадят поуките от миналото" в момент на увеличаване на кризите от Украйна до Газа.

"Ние не можем да бъдем просто пазители на мира, хора, извикващи спомени..., ние сме също изправени пред нашите отговорности", каза френският президент Франсоа Оланд. Той говори за кризата в Украйна, "избиването на цивилно население" в Сирия и Ирак и драмата в Газа.

"Събитията в Украйна ни напомнят, че нестабилността продължава да се разпространява на нашия континент", заяви от своя страна принц Уилям, представител на Великобритания и на страните от Общността на нациите.

Германският президент Йоахим Гаук не поиска прошка в своята реч, но призова да бъдат извлечени горчивите и ужасни поуки от миналото. "Днес в Европа законът на най-силния отстъпи пред силата на закона", каза той.

83 страни, участвали в Първата световна война, бяха поканени на церемонията. Десетина бяха представени от своите президенти. Крал Фелипе Испански направи по този повод първото си посещение в чужбина, а принц Уилям пристигна в компанията на съпругата си Кейт.

#Оланд #Европа #принц Уилям #Кейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »