Съкращават длъжности и намаляват заплати в прокуратурата, назрява бунт

Съкращават длъжности  и намаляват заплати в прокуратурата, назрява бунт
Снимка: commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

Съдебната система закъса за пари. До момента около 80 съдилища в страната са останали без средства за издръжка– нямат пари за ток, вода, разплащане на вещи лица и съдебни заседатели. Начините да се реши проблема са увеличение на бюджета на съдебната власт с 19,3 млн. лева, както предложи Висшият съдебен съвет, и свиване на разходите.

Прокуратурата и Националната следствена служба се опитаха да решат проблема чрез приетия „Правилник за Администрацията на Прокуратурата на Република България” /ПАПРБ, обн. в ДВ, бр.106 от 10.12.2013 г./ и утвърдиха предложената от главния прокурор административна структура. Съгласно новото длъжностно разписание от структурата отпадат длъжностите: „Главен специалист”; „Старши специалист”, „Младши специалист”, „Завеждащ служба”, както и много други. Тези длъжности отпадат в специализираната администрация, но остават в общата администрация. Функциите на посочените длъжности следва да бъдат изпълнявани от по-ниските длъжности „Съдебен деловодител”, което неминуемо води до изменение на заплатите на съответните служители. Служителите са недоволни от понижаването на заплатите си и неясните си длъжностни характеристики и ще търсят правата си.

„Асоциацията на служителите в прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и следствените отдели“ изпрати отворено писмо до главния прокурор, до Висшия съдебен съвт, до минисъра на правосъдието, до инспектората при ВСС, до правната комисия при Народното събрание, до обмудсмана и Главна инспекция по труда.

Служителите се оплакват, че са поставени в ситуация да подписват молби за преназначаване на по-ниски длъжности, без да получат възможност да се запознаят с длъжностните характеристики, условията на труд и заплащането на труда по длъжностите, определени по приетата нова административна структура.

„Принудени сме да се съгласяваме с преназначаване на по-ниски длъжности, без да получим възможност да се запознаем надлежно с длъжностните характеристики на същите, като първо разписваме нещо като уведомление в последствие допълнително споразумение, в което е посочено заплащане и това, че сме запознати с длъжностните си характеристики, а всъщност такива не сме получавали“, оплакват се служителите от системата.

В Асоциацията са постъпили множество сигнали за оказване на натиск и заплахи по места върху служители, които са отказали доброволно да подпишат молби за преназначаване на по-ниски длъжности.

Друго оплакване е, че се осъществява преместване на служители от следствените отдели в администрацията на прокуратурите. Това ще натовари служителите, които са останали в следствените отдели, защоот ще се увеличат служебните им задължения, а заплатата им няма да бъде увеличена.

#Висш съдебен съвет #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"