Бюджетната комисия отпуска 50 млн. лева за бедствия

Бюджетната комисия отпуска 50 млн. лева за бедствия
Седем депутати прекроиха бюджета днес. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едва седем депутати от Бюджетната комисия прекроиха бюджета така, че да има 225 милиона повече за здраве и 50 милиона за справяне с бедствията, но без да се взимат заеми. Парите са взети от проекти в енергетиката, обясни министърът на финансите Петър Чобанов.

Народните представителя бяха достатъчно на брой, за да подкрепят тези промени, но пък присъстващите отхвърлиха предложението на председателя на Бюджетната комисия Йордан Цонев чрез законови промени да се изплатят средствата на хората с гарантирани до 100 000 лева влогове в КТБ.

Отхвърлен беше текстът личностите, заемащи публични постове, също да си получат парите, ако са до 100 000 лева, в случай, че за тях падне банковата тайна. Бюджетната комисия отхвърли искането за теглене на дълг и за увеличение на дефицита.

ГЕРБ оттеглили искането си да се даде право на служебния кабинет да води преговори и да сключва договори и споразумения за външни заеми.

Актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет трябва да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала в понеделник от 14:00 часа. След консултациите при президента в петък, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще осигури кворум в залата на днешното заседание.

Припомняме, че миналата седмица народните представители приеха актуализацията само на първо четене след бурни дебати. Ден по-късно парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала и това попречи да бъдат гласувани повече пари за здравната каса.

#НЗОК #бюджет #ГЕРБ #Бойко Борисов #Йордан Цонев #КТБ #Петър Чобанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници