Йордан Цонев: КТБ да бъде обявена в несъстоятелност

Йордан Цонев: КТБ да бъде обявена в несъстоятелност
Йордан Цонев изключва възможността КТБ да бъде оздравена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев от ДПС изключи възможността за оздравяване на КТБ и заяви, че трябва да бъде обявена в несъстоятелност.

„ЕК сега ни напомня, че не можем да останем в ситуация, в която вложителите чакат някакво неясно време, в което да им се изплатят парите. КТБ трябва да бъде обявена в несъстоятелност, което не може да стане преди оценката на активите. Ние подкрепихме отварянето на кредитните досиета, за да е ясно кой какво е правил там. Банкерите тогава се изказаха, че това ще нанесе удар на цялата банкова система. Ако не може да се разкрие цялата банкова тайна, тогава предлагаме да се разкрие част от нея за големите вложители. Не може ДПС да бъде обвинявана за тази банка“ , коментира Цонев в студиото на Нова телевизия.

Депутатът каза също, че ще предложи да се включи текст в актуализацията на бюджета, с който да започне изплащането на гарантираните влогове до 100 000 евро преди обявяването на банката в несъстоятелност. Той уточни, че за да започне незабавно изплащане, трябва банката да бъде обявена в несъстоятелност, което пък не може да стане преди да й бъде направена оценка.

„Трябва да се вдигне нивото на дефицита с 0,9 % от БВП, което е 700 млн. лева. Не съм голям оптимист, че това ще се случи“, коментира Йордан Цонев.

#Йордан Цонев #Цонев #КТБ #несъстоятелност #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »