Първанов: Президентът да разпуска парламента, ако трябва

Първанов: Президентът да разпуска парламента, ако трябва
A A+ A++ A

За президентска република и смесена избирателна система се обявиха привържениците на новата политическа формация вляво АБВ, основана от бившия държавен глава Георги Първанов.

Идеята е половината от народните представители се избират мажоритарно. Партията открива допитване до симпатизантите си, в което им предлага да кажат мнението си по 11 пункта.

"Държавният глава, избиран от 2 милиона души, не може да бъде бламиран от мнозинство, избрано от 1,1 - 1,2 милиона", застъпи се Георги Първанов. По думите му властта трябва да е в обратна посока: президентът да може да разпусне парламента, ако трябва.

Предложенията се правят, за да се промени политическият модел, а не в полза на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев или на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, застрахова се Първанов.

Никой не е направил повече за компрометирането на българския парламентаризъм от сегашното мнозинство, оглавено от председателя на парламента, отправи критика лидерът на АБВ. По думите му не е приемлива ситуацията един раздробен парламент месеци наред да не може да се събере.

Най-често срещаната новина, която лидерът на АБВ получавал на пощата си от пресцентъра била  „днес парламентът не събра кворум".

АБВ е категорично „за" президентска република, заяви Първанов и посочи, че в разбирането на българина за държавността винаги е доминирала държавната отговорност, респективно високите очаквания от държавния глава.

Той отхвърли да иска президентска република заради лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Твърдя, че Борисов израсна като политик, но Борисов си остава слаб управленец и държавник", поясни Първанов. Нещо повече - ще бъде неприятна перспектива, ако той оглави изпълнителната власт на страната през следващите 4 години. „Ние ще дадем всичко от себе си, за да не допуснем самостоятелно управление на ГЕРБ", категоричен бе Първанов.


#президентска република #АБВ #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"