Бяла Слатина под вода, стотици са блокирани в Своге

Бяла Слатина под вода, стотици са блокирани в Своге
Положението в Бяла Слатина е критично. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бяла Слатина е под вода след опустошителната двуметрова приливна вълна, която заля града. Наводнени са стотици къщи, след като река Скът преля след поройните дъждове. В града могат да влизат само високопроходими автомобили. Стотици са удавените животни.

Приливната вълна е унищожила и много кошери, които са се намирали в стопански двор на входа на града. Хората от населените места по течението на река Скът са били евакуирани. Най-страшното е била неизвестността ще има ли втора приливна вълна, разказа пред нашата камера жител на село Нивянин.

В крайна сметка втора приливна вълна имало, но заради по-слабите валежи повишаването на нивото на реките е по-малко от прогнозираното. Контролираното източване на язовирите в региона е намалило натиска върху стените им и риска от внезапно срутване. Но хората се питат защо микроязовирите са в критично състояние и цъкат като своеобразна водна бомба със закъснител.

Няма жертви, но положението е критично, каза областният управител на Враца Венцислав Василев. Василев препоръча само в краен случай да се пътува в района на Бяла Слатина, защото е залят второкласният път Бяла Слатина-Кнежа и някои от общинските пътища. Областният управител каза още, че със справянето с бедствието помагат много доброволци.

В община Враца, която първа пострада от пороите, аварийните екипи работят за отводняване на домовете и възстановяване на разрушената инфраструктура. В Борован, където беше обявено бедствено положение, пострадали се оплакаха, че още не са получили помощ.

Четири села от района на Своге остават откъснати от пътната мрежа след преливането на река Батулийска. Блокирани са над триста местни жители.

ЧЕЗ поиска два дни, за да възстанови редовното електрозахранване на 16 села, нарушено от бурите през последните дни. Ограничителният режим се отнася за части от общините Бойчиновци, Бяла Слатина, Борован, Мездра и Своге.

#Бяла Слатина #Враца #Своге

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"