Промените в закона за кредитите не доведе до поевтиняването им

Промените в закона за кредитите не доведе до поевтиняването им
Влезлите в сила промени в Закона за потребителския кредит не са довели до поевтиняване в крайната цена на заемите. Снимка: lenta-ua.net
A A+ A++ A

Според първите впечатления на финансови анализатори, влезлите в сила промени в Закона за потребителския кредит не са довели до поевтиняване в крайната цена на заемите, каквато беше целта на поправките.

Промените в закона не се отразяват на крайната цена или на годишния процент на разходите по заемите. С новия закон банките са длъжни да премахнат такси за усвояване и обслужване на кредита. Но например таксата за усвояване се трансформира в такса за разглеждане на документи.

Някои от кредитите се очаква да поскъпнат, а други ще станат по-недостъпни и много по-неразбираеми за потребителите, прогнозират експерти.

Често банките заменят месечната такса със застраховка "Живот" или годишната такса за обслужване със застраховка "Живот", които са задължителни и то за сметка на клиента, т.е., ако потребителят не вникне много добре в детайлите на офертата, може всъщност да се заблуди, че няма такса "усвояване", няма такса за управление и така нататък, но всъщност има други такси, на които трябва да обърне внимание.

Според промените в закона таксата за предсрочно погасяване отпада за заемите взети преди повече от година. За да има смисъл финансирането лихвата по новия заем трябва да е с 1.5-2% по-ниска, отколкото по стария.

Бързото кредитиране става все по-недостъпно за потребителя.

#банки #кредити #кредит #документи #такса #такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"