Плевнелиев: Да подкрепим актуализацията на бюджета

Плевнелиев: Да подкрепим актуализацията на бюджета
Плевнелиев подчерта, че ЕК е предупредила БНБ, че ако България не вземе мерки означава не само проблем за финансовият сектор в тази банка, но и европейски проблем. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев призова политическите партии да се обърнат към истината за финансите и икономиката на държавата, да се обърнат към опорните точки на народа и да загърбят партийните интереси.

Той апелира за подкрепа на актуализацията на Държавния бюджет и бюджета на НЗОК.

„Тези дебати са важни, защото като държавен глава съм залят от обаждания и писма от браншови, работодателски организации, общини, ЕК с призив да се постигне последен опит за консолидиране на мненията около темата за държавния бюджет”, каза президентът по време на консултациите с политическите партии.

„Организациите искат да разберат аргументите „за” и „против” актуализацията на бюджета. Важно е народът да чуе и да разбере какви са аргументите и да се знае кой носи отговорност”, каза президентът.

По думите му дължимите суми на общините са 305 млн. лева, на бизнеса са в разумни граници по ДДС, но към строителите е натрупан 1 млрд. Той обяви, че ако не се реализира бюджетът, няма да има възможност служебното правителство да реагира на рискове в системата.

„Чухте пресконференцията на БНБ. Какво правим тогава, когато на 15 октомври е възможно да стане ясно, че няма възможност да се оздрави КТБ, но ако дупката е по-голяма, трябва да има вариант ликвидация. 20 дни по-късно трябва да връщаме обещаните 100 000 евро”, коментира държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че ЕК е предупредила БНБ, че ако България не вземе мерки това означава не само проблем за финансовия сектор в тази банка, но и европейски проблем.

„Предвиждането е важно, за да може България да покаже, че е достоен член на ЕС. Знаете, че стотици хиляди честни данъкоплатци имат средства в КТБ. От гледна точка отпушване на оперативните програми цифрата, която може да усвоим до 2015 година е 6 млрд. лева. Ако не успеем да платим финансовите корекции, рискът за 2015 година е милиарден”, каза още Росен Плевнелиев.

В края на консултациите президентът отново призова „всички депутати от всички партии, а не 10, 15 или 20, съберете се, моля дебатирайте, моля решете истинските проблеми”.

По думите му, ако бюджетът не се ревизира, съзнателно не се дават решения в куп сектори на икономиката и служебното правителство в следващите месеци ще се сблъска с проблеми, които ще бъдат изкуствено създадени, само защото няма желание за национално отговорно гласуване.

 

 

#бюджет #актуализация #подкрепим #Росен Плевнелиев #консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"