За Бога братя, не изстрелвайте летящи чинии! Глобата е до 100 000 лева!

За Бога братя, не изстрелвайте летящи чинии! Глобата е до 100 000 лева!
Снимка: www.moviecricket.com
A A+ A++ A

Най-неочаквано на финала на 42-ото Народно събрание депутатът от БСП Мартин Захариев, вероятно повлиян от новината, че в царевична нива недалеч от Мюнхен са кацнали извънземни, внесе законопроект за космическата дейност. Предложението цели регламентиране на "изстрелване, летателна експлоатация, насочването и приземяването на космически обекти, извършвани на територията на българската държава или от пространствата, поставени под юрисдикцията на българската държава, или извършвани от български физически и юридически лица, както и всички други дейности, свързани с научното изследване и използване на космическото пространство".

Да оставим настрана факта, че държавата може да остане без пари за здраве, не се знае дали ще бъде актуализиран централният бюджет и дали трябва, хиляди българи не могат да си вземат заплатите, защото са в една банка, работници не са получавали заплати с месеци и парите за борба с природните бедствия не стигат. Защо му е на господин Захариев да внася законопроект, за който много добре знае, че няма кога да бъде гласуван? Може би се безпокои, че заради политическият цирк, на който сме подложени, масово ще запалим летящите чинии и ще имигрираме в Космоса.

Безспорно темата за космическите изследвания не бива да се подценява. В последните пет години космическата наука е в разцвет. Космическите наблюдения ни дават все по-точна представа за обкръжаващата ни среда, пример за това са снимките, които получаваме от Космоса за състоянието на озоновия слой и климатичните промени. Освен това благодарение на спътниковите навигационни системи можем да се свържем с всяка точка на земното кълбо и да получим във всеки момент колосално количество информация.

И все пак „космическото предложение” звучи нелепо. За сравнение НАСА ще изразходва през финансовата 2014 година сумата от 17,7 милиарда долара за изследване на космическото пространство. Предвижда се да се пристъпи към реализацията на нов проект - "да бъде уловен" малък астероид, да бъде придвижен по-близо до Земята, а след това пилотиран кораб да бъде изпратен до него с научна мисия. При нас дилемата е дали бюджета на Здравната каса да бъде актуализиран с 225 млн. лева. За какво изстрелване на ракети говорим? Нашата реалност и връзка с Космоса е по-близо до първите свидетелства за отвличане на земни жители от извънземни - през 1775 година излиза шведска книга, в която мъжът на една акушерка разказва как съпругата му е била отвлечена в страната на феите, за да помогне на жената на един трол да роди.

На всичкото отгоре в законопроекта са предвидени глоби за аватюристите, сглобили в мазето някоя и друга ракета или прихванали сигнал от чужда галактика. В административно наказателните разпоредби на закона е записано, че който експлоатира или изстрелва космически обект без да има необходимите разрешения се наказва с глоба от 10 000 до 100 000 лв. а при повторно нарушение - от 50 000 до 500 000 лв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »