БСП и ГЕРБ на нож за държавните пари

БСП и ГЕРБ на нож за държавните пари
Снимка: econet.ru
A A+ A++ A

Приетата на първо четене от Народното събрание във вторник актуализация на държавния бюджет предизвика ожесточени спорове между управляващи и опозиция. 

ГЕРБ настояват, че ако не бъде актуализиран бюджетът, ще настъпи хаос и България ще изгуби европари.

„Ако в момента не бъде приета актуализацията, означава, че в държавата ще настъпи финансов колапс. Ако не бъдат разплатени 1,5 милиарда по оперативните програми, това ще означава, че България няма да може да кандидатства за възстановяване на европейските ни фондове и ще изгубим пари“, коментира Станислав Иванов от ГЕРБ в студиото на Нова телевизия.

БСП обвиниха опозицията, че твърде много се спекулира с темата за еврофондовете и това не е причина за актуализация.

„Темата за евросредствата се спекулира много. За тази година имаме планирани малко над 3 милиарда да бъдат разплатени по всички европейски програми. Към момента плащанията са извършени за 1,6 милиарда. Единственият проблем, който имаме като спряна програма, е „Околна среда“, където се чакат средства“, заяви Жельо Бойчев от „Коалиция за България“. 

„След като докарахте държавата до там, че да принудите и ГЕРБ да подкрепи вашето правителство, значи картината е наистина плачевна“, заяви от своя страна Станислав Иванов.

„В момента не знаем какво е реалното състояние на държавата. В казуса с КТБ не се знае колко средства ще отидат по гарантираните влогове. Фондът най-вероятно няма да бъде достатъчен, за да бъдат разплатени парите, които са събрани, и ще трябва да се дадат пари от резерва“, на мнение е депутатът от ГЕРБ.

„Това е истинската причина, с която се иска актуализацията на бюджета. Не е редно да завишаваме дълга и да вземаме каквито и да било решения относно КТБ. Първата задача на новото Народно събрание е да смени целия УС на БНБ, да начертае план за излизане от ситуацията с КТБ, евентуално обявяване в несъстоятелност и едва тогава да влезе Законът за гарантиране на влоговете“, коментира Жельо Бойчев.

 

#БСП #ГЕРБ #Станислав Иванов #Иванов #Иванов #Жельо Бойчев #Бойчев #БНБ #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"