Геолози: Добивът на шистов газ ще отрови водите на България

Геолози: Добивът на шистов газ ще отрови водите на България
На 14 януари пред Народното събрание се състоя общонационален протест срещу добива на шистов газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проучването и добивът на шистов газ трябва да бъдат забранени, заявиха по време на брифинг представители на гражданска организация Клуб „Първи ноември“.

От геоложката гилдия са писали до президента, премиера и председателя на Народното събрание, за да изразят категоричното си искане да не се допуска добив на шистов газ в България, предаде КРОСС.

„Добивът на шистов газ ще отрови водата на България“, категоричен е доктор Детелин Дачев.

Той призова, когато ни казват, че чуждите компании, които искат да експлоатират залежите на шистов газ в България, ще създадaт работни места у нас, да си припомним античната поговорка „Бойте се от данайците, дори когато ви носят подаръци“.

Според д-р Дачев от близо две години българското общество се обработва и манипулира, че страната ни е богата на шисти и проблем няма.

„Това е така, обаче тези суровини не трябва да се разработват – технологията е дотолкова несигурна, че не се знае дали отровните вещества, които се интегрират в шистите, няма да разрушат водоносните хоризонти. Това, което е най-важно в случая, е, че почти цяла Северна България е бедна на питейна вода, а компаниите планират да вкарват при проучванията милиони галони вода. Откъде ще вземат такова количество, до Дунав ли ще ходят“, алармира той.

Геолозите са на мнение, че стратегията на фирмите е да се направят няколко сондажа в Северна България и да се каже, че няма залежи, а по-късно да бъде поискана концесия за добив в Южна България.

„Има научни изследвания още от 1962 г., които показват, че имаме залежи на шисти, които могат да се ползват в различни приложения. Шистите са специална суровина – като злато, сребро, галий и индий, и не трябва да я предоставяме в чужди ръце“, обясни Дачев.

„Американският посланик Джеймс Уорлик казва: вие не се съгласихте, но 2014 г. ще се съгласите, това не е ли дипломатически шантаж“, добави той.

#вода #геолози #добив #проучване #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"