Актуализацията в момента е безсмислена, смята Любомир Дацов

Актуализацията в момента е безсмислена, смята Любомир Дацов
Той обяви, че може би, единственото смислено нещо е гарантиране на заем за Фонда за опазване на влоговете в случай на някакъв риск, за да може там да има достатъчно средства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Актуализацията на бюджета в момента е абсолютно безсмислена във вида, в който се прави. Това заяви Любомир Дацов, финансист и заместник-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

"Не виждам нито една причина да се актуализира бюджетът, освен чисто политическа, но политическа по български, а не както е нормално да се прави политика", заяви Дацов.

Любомир Дацов коментира, че не вижда смисъл и в актуализацията на средствата за НЗОК.

"Без ангажимент за реформи да се увеличат средствата за НЗОК е абсолютно пилеене парите на данъкоплатеца на вятъра. След няколко месеца, независимо че ще бъде компенсирана миналата или тази година и т.н., следващата пак ще има дефицити и тези дефицити няма да бъдат по-малки", подчерта финансистът.

Той обяви, че може би, единственото смислено нещо е гарантиране на заем за Фонда за опазване на влоговете в случай на някакъв риск, за да може там да има достатъчно средства.

"Няма нищо, което в момента да налага спешно теглене на заеми, освен тези евентуални 2 млрд., които са предвидени, индиректен заем на Фонда за гарантиране на влоговете", каза Дацов.

По думите му като се има предвид какъв е размерът на фискалния резерв, няма нито една причина, която да налага служебното правителство да емитира дълг, извън допълнителните ограничения, които са по закон.

#актуализация #Любомир Дацов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"