Денонощен „Биг Брадър“ на пътя срещу бума на катастрофи

Денонощен „Биг Брадър“ на пътя срещу бума на катастрофи
През следващите месеци МВР ще купи 194 снимащи радара и още минимум 28 стационарно-преносими установки. Снимка: e-burgas.com
A A+ A++ A

Над 53 милиона лева с ДДС ще струва мащабният план на МВР за техника за контрол на скоростта по пътищата на страната. Мярката се налага заради бясното шофиране и бума на катастрофи през последните дни.

Около 39,5 милиона от тази сума ще отидат за купуване на стационарни камери и за изграждането на Единен център за обработка на нарушенията в София. Останалите пари (около 13 млн. лв.) са за разходи по отпечатването и при изпращането на електронния фиш по пощата до шофьора нарушител, става ясно от обявление на МВР. Стойността на тези услуги е калкулирана за 54 месеца напред, колкото ще бъде срокът на договора с фирмата изпълнител, пише вестник „Преса“.

Предстои обявяването на обществена поръчка. Техниката трябва да бъде купена с парите от Фонда по безопасност на движението, в който постъпват глобите, наложени с електронен фиш.

Заради бума на катастрофи експерти от КАТ през последния месец са актуализирали картата с опасни отсечки и са включили още 20 точки, където трябва да се сложи техника за контрол на скоростта.

През следващите месеци МВР ще купи 194 снимащи радара и още минимум 28 стационарно-преносими установки. Устройствата ще покрият основната пътна мрежа, по която преминава 70% от автомобилния поток. Те ще снимат за скорост.

Техниката ще разполага с програма за разчитане на автомобилните номера, по които пък ще може да се прави справка за валидна полица „Гражданска отговорност“ и годишен технически преглед.

#"Биг Брадър" #път #бум #катастрофи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници