Емил Хърсев: Няма нужда от заеми само за комфорт

Емил Хърсев: Няма нужда от заеми само за комфорт
Емил Хърсев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не виждам причина, основание и нужда от взимането на нови заеми, каза финансистът Емил Хърсев, бивш подуправител на БНБ. Според него засега няма основание да се притесняваме за развитие на негативни процеси във финансовата система.

Тезата на президента Росен Плевнелиев да се даде възможност на служебното правителство да тегли заеми не почива на реалната необходимост. Може би за комфорт на служебното правителство, ако нещо се случи, се търси тази актуализация. А всъщност нищо чак толкова фатално не може да се случи до октомври, докогато ще работи назначеният от него служебен кабинет.

Има достатъчно голяма наличност във фискалния резерв, така че няма причината, защо едно такова правителство трябва да получава възможност да води преговори за заеми, освен за да осигури някакъв комфорт и на следващото редовно правителство, смята финансистът. Другата идея е служебното да вземе заем, а редовното след това да казва, че не то е взело заема, а тези преди него. В България спасители се появяват всеки ден.

Въпреки това смятам, че около бюджета не се създава изкуствена криза. По-скоро отдавам случващото се на начина, по който политиците са свикнали да говорят у нас. Но подобни неща има и в други страни, особено в Южна Европа. Един бюджет, колкото и често да се актуализира никога няма да отговори на всички възможни промени, които се появяват. По тази причина в него се вграждат така наречените буфери. С тях той може да издържи без сериозно преструктуриране и без да се актуализира.

В момента никой не казва причина, заради която да се тегли заем. Друг е въпросът, че се иска да се тегли заем за нещо, което може да не стане.

Все пак е налице финансова стабилност в държавата, въпреки че се нанесоха тежки удари върху нея с поставянето под особен надзор на Корпоративна търговска банка.

Източник: БГНЕС

#финансовата система #заеми #Емил Хърсев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници