Депутатите се събират извънредно за бюджета

Депутатите се събират извънредно за бюджета
A A+ A++ A

За 15 часа днес е насрочено извънредно заседание на парламента с две точки в дневния ред- актуализация на бюджета на здравната каса и актуализация на държавния бюджет.

Тези предложения предизвикаха разногласия в пленарната зала на 25 юли и бяха подкрепени единствено с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обвини левицата, че бламира кабинета. Депутатите от Коалиция за България поискаха поименна проверка на кворума и напуснаха пленарната зала.

Актуализация на бюджета на НЗОК и Държавния бюджет бе внесено в Народното събрание на 16 юли след принципно съгласие на участниците в консултациите при държавния глава няколко дни по-рано. В предложението на правителството обаче бяха включени и поправки в други параметри, които изненадаха депутатите от Коалиция за България. По тази причина гласуването на двете актуализации на заседание на Комисията по бюджет и финанси бе провалено и отложено с един ден.

На 17 юли ГЕРБ отказаха да участват в новото заседание на комисията, а с гласовете на левицата се прие единствено актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и тази на държавния бюджет.

Категорично против актуализацията на държавния бюджет с тези параметри са депутатите от Коалиция за България. Според тях състоянието на фискалния резерв (близо 8 млрд. лева) позволява да бъдат посрещнати всички въпроси през следващите два месеца и актуализация не се налага.

Какво се предлага

В предложената от правителството актуализация се осигуряват 225 млн. лева за здравната каса, което се подкрепя от всички партии. Предвидено е бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма за 2014 г. да бъде увеличен със 725 млн. лв. (0.9 % от прогнозния БВП). 225 млн. лева от тях отиват за НЗОК, а с 500 млн. лева се намалява приходната част на бюджета в частта на постъпления от ДДС. Това се оспорва от левицата. Според депутата от БСП Румен Гечев неизпълнението на приходите за първото полугодие е 1,81%, но има всички шансове то да бъде компенсирано до края на годината и по никакъв начин не се налага ревизия с 500 млн. лева.

В самите мотиви за актуализацията правителството е записало, че "предложените промени в параметрите по приходите и разходите по държавния бюджет и по бюджета на НЗОК не са единственото възможното решение, като са налице и възможности за изпълнение на държавния бюджет за 2014 г. в сегашните му параметри при реализация на мерките в частта на събираемостта на приходите и ограничаване на разходите." Въпреки това, според кабинета Орешарски, с оглед осигуряване на достатъчни възможности за маневреност, гъвкавост и отговор на евентуални предизвикателства и фискални рискове в хода на бюджетното изпълнение до края на 2014 г., предложените законови промени предоставят възможност за действия на всяко следващо правителство при необходимост.

"В контекста на предлаганото засилване на фискалните буфери и увеличаване на дефицита се поражда необходимост от поемане на нов държавен дълг, съответно промяна дълговите ограничения за 2014 г.", посочва още в своите мотиви за актуализацията на държавния бюджет кабинетът Орешарски. В предложената актуализация се предвижда поемането на нов държавен дълг в размер до 3,4 млрд. лв. (4.2% от прогнозния БВП) през 2014 г., с което максималния размер на държавния дълг към края на годината да възлезе на 21.2 млрд. лв. (26.3% от прогнозния БВП).

Въпросните 3,4 млрд. лева нов държавен дълг са друга точка, по която има сериозни разногласия между политическите сили. По думите на финансовия министър Петър Чобанов 2.7 млрд. лв. са за стабилизиране на ситуацията с КТБ и гарантиране изплащането на всички депозити до 100 000 евро, а 725 млн. лв. ще могат да се използват като буфер от следващите две правителства тази година.

По време на редовното заседание на парламента на 25 юли от ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложената актуализация на бюджета от страна на правителство, като се отказват от своите претенции за още по-сериозна ревизия на приходната част и необходимостта от поемането на още по-голям дълг. От ДПС заявиха, че до последно ще застанат зад кабинета Орешарски и по тази причина също ще подкрепят предложението за актуализация на двата бюджета.

#Парламент #бюджет #актуализация #Коалиция за България #ДПС #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"