„Канибалската дрога“ стресна Европа

„Канибалската дрога“ стресна Европа
Няма наркотик, който да ни прави канибали.
A A+ A++ A

Преди две години субстанцията, наречена метилендиоксипировалерон, стана световноизвестна с един замах: мъж в САЩ нападна бездомник и пред шокирани минувачи изяде части от лицето му. Бил е под влияние на МДПВ. Дрогата вече се появи и на парти островите Ибиза и Майорка в Европа (а в Слънчев бряг? – бел. ред.), където се говори за „дрогата на канибала“.

„Определението е смехотворно“, казва д-р К. Язди, психиатър и специалист по психотерапевтична медицина и ръководител на центъра по наркомании в държавната клиника по неврология в Линц (Австрия) пред Der Standard. „Няма наркотик, който да ни прави канибали.“ Хиляди хора по света консумират МДПВ дневно, и то без подобни последствия.

Агресивните изблици обаче не са рядкост и се срещат и при други субстанции, съдържащи амфетамини. Причината за агресията е, че човек се чувства, от една страна, непобедим, а от друга - нетолерантен и нетърпелив, разяснява медикът. Може да се стигне и до акутни психози с масивни параноични изблици. Дрогираните често казват, че другите са искали да ги убият и е трябвало да се защитят. Никой не може да знае как ще реагира, преди да е взел субстанцията, смята лекарят. Стига се и до силно объркване, превъзбуда и неконтролирани движения. До такива състояния се стига най-вече при смесване с други наркотици или алкохол. Язди предполага, че при екстремните случаи става въпрос именно за такова смесване.

Докторът предупреждава още, че в безобидно звучащите продукти като „сол за вана“ и „стаен аромат“ се съдържат субстанции много близки по химическа структура до известни наркотици, които обаче са легални в много страни. На опаковките им има предупреждение да не се приемат, но това не значи, че наистина не се приемат.

#дрога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"