Калин Янакиев: ГЕРБ и Реформаторският блок трябва да действат заедно

Калин Янакиев: ГЕРБ и Реформаторският блок трябва да действат заедно
Калин Янакиев Снимка: БНР
A A+ A++ A

Основният противник на дясното в България не е лявото, защото у нас липсва автентична левица, а олигархията. ГЕРБ и Реформаторският блок трябва да загъбрят различията си, защото в състояние на разкол и разпад ще пропилеят шанса на десницата, заяви професорът от Софийския университет Калин Янакиев по време на дискусия за съдбата на българската десница, организирана от Института за дясна политика.

Според проф. Янакиев в България има две групи десни хора. Първите са обединени около ГЕРБ, те са така да се каже „популярна десница“, което отговаря на Народняшката партия, която е съществувала в миналото. Втората група са хората, събрани около Реформаторския блок. Характеристика на поддръжниците на втората група е, че е градска, може дори да се каже софийска, и интелигентска десница. Тази десница е биографична, защото е свързана с биографията на управлението.

„Тези групи до този момент развиха много силен антагонизъм, който към днешна дата е изживян, трябва да бъде изживян. Има време за разпръсване на камъни, има време и за събиране на камъни, както е казал Еклезиаст. Тук трябва да преодолеем две изкушения. Едното, което познавам по-добре, е склонността към свръхиндивидуализъм и фиксиране в биографиите, което ни води до разделяне, до дисперсиране на тази първоначална десница. Другото изкушение от страна на популярната десница е изкушението към поглъщането на всичко останало вдясно. И едното, и другото е контрапродуктивно“, коментира проф. Янакиев.

Професорът обясни, че от противопоставяне не печели нито една от двете формации. Ако популярната десница се опита да погълне автентичната десница, тя ще загуби, защото няма да направи 2+1 = 3, а 2+1= -2. Ако процесите на интелектуално високомерие по отношение на популярната десница продължат, тя ще си остане все 1+1+1+1 = 1.

„Дошло е време за разпръсване на камъни“,  завърши изказването си проф. Янакиев.

#Калин Янакиев #Янакиев #ГЕРБ #Реформаторския блок #ляво #дясно #десница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »