Българската стратегия за регионално развитие

Българската стратегия за регионално развитие
A A+ A++ A

Потокът от новини за окаяното състояние на БДЖ, кулминирани в обявлението на министър Ивайло Московски, че компанията е в „технически фалит”, за пореден път ни напомня за един добре установен български модел на хронична немара от страна на държавата и бият поредния камбанен звън за самата възможност за хармонично развитие на България като единна страна.

Първата част на модела е дългогодишното нехайство, разбира се включващо и дългогодишно недоглеждане от отговорните държани органи на хроничното източване на средства от собствените й компании. Логичният резултат е състояние, подобно на това, в което БДЖ се оказва – десетки милиони евро дългове, окаяна инфраструктура, изгнили вагони, отлив на клиенти.

Следва също така логичната ликвидация, може би не направо, а посредством съкращения или приватизация. И това следва закономерно, след като държавата вече толкова дълго е показала стабилна липса на интерес да полага дори минимални грижи за нещо, което следва да бъде в услуга на всички нейни граждани.

И това е най-трагичното. На компании като БДЖ, или пък „Български пощи”, чиято приватизация напоследък се заговори, трябва да се гледа не просто като на бизнес дружества, които предоставят услуги на клиенти – по същността си те са средства държавата да свързва гражданите си.

Тоест в случаи като тези с жп връзките, пощата – друг, макар и различен пример е училищната система, особено в дълбоката провинция – имаме водещата роля на държавата да обединява населяващите я в единна нация. От тази функция българската държава с упорито постоянство се отказва вече над 20 години, независимо кое правителство е на власт.

Когато говорим за възможното съкращение на 200 жп линии, въпросът за съдбата на множеството вече обезлюдяващи се региони вече изглежда напълно предрешен. Дали това не е просто стъпка в последователната стратегия на поредица от правителства да превърнат България в сбирка от 2-3 големи града, обитавани от напълно десоциализирани индивиди и обкръжени от пустеещи трънаци?

#БДЖ #Ивайло Московски #Български пощи #приватизация #източване #държава #жп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »