Михаил Миков е новият лидер на БСП

Михаил Миков е новият лидер на БСП
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Михаил Миков е новият лидер на БСП. Той спечели след балотаж, в който делегатите на 48-ия конгрес на паритята избираха между него и Драгомир Стойнев.

762 делегати гласуваха на втория тур (за Стойнев - 333, за Миков - 377). Недействителните бюлетини са 16,  действителните – 710.

"Благодаря на всички симпатизанти, които в тежките 25 годин бяха с БСП. Благодаря на вас като членове на Върховния орган – Конгресът на партията за това, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг. Благодаря на всички кандидати, които участваха честно и мислейки преди всичко за партията в тази надпревара, защото това е състезание за партията, а не за кандидатите", заяви Миков.

"Ще бъде трудно, но заедно с вас, с тези, които подкрепиха мен и другите кандидати, ще стигнем до резултат, достоен за 120-годишната партия, за партията, която най-искрено и автентично защитава интересите на мнозинството български граждани. Защото България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденция в новата политическа история на България. Защото БСП като най-голямата, заслужава да бъде и най-силната партия, водеща България в 21 век. Благодаря – заедно напред", добави още Миков. Той благодари и на бившия вече лидер на БСП Сергей Станишев.

Кой е Михаил Миков

Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски".

Председател е на 42-то Народно събрание (НС) от 21 май 2013 г. до момента. Народен представител в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то НС от изборен район Видин. От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Заместник-председател е на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.

Ръководител е на делегацията в Интерпарламентарния съюз от 1 август 2013 г. до момента. Член е на Групата за приятелство България – Сърбия от 27 ноември 2013 г. до момента.

В 42-то НС е внесъл няколко законопроекта, между които Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност"; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства; Законопроект за изменение и допълнение на Наказателнопроцесуалния кодекс; Законопроект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс; Законопроект за изменение на Закона за висшето образование.

#Михаил Миков #БСП #лидер #конгрес #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"