Холандски медици и военни пристигат в Украйна

Холандски медици и военни пристигат в Украйна
Съдебни медици и военни от Холандия ще инспектират останките от фаталния полет MH17. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Около 20 съдебно-медицински експерти и 40 военни са отпътували в петък вечерта от холандския град Айндховен, предаде ИТАР-ТАСС. Те трябва да пристигнат в Харков в събота сутринта, след което ще продължат към мястото на трагичната катастрофа на малайзийския "Боинг-777", при която загинаха всичките 298 души на борда му.

Премиерът на Холандия Марк Рюте обяви, че военните няма да са въоръжени и ще се грижат за реда в базата и няма да посещават мястото на трагедията, където ще работят специалистите.

За да осигурят охраната на мястото на трагедията, Холандия и Австралия все още обмислят изпращането на полицейска мисия в Украйна. По непотвърдени данни около 50-тина австралийски военни се намират в Лондон и са в режим на готовност във всяка една минута да отлетят натам. Тъй като отломките на сваления боинг са разпръснати на 125 кв. км., за тяхната охрана ще трябват над 1000 полицаи. В процес на обсъждане е мандатът на мисията, който трябва да бъде приет от Съвета за сигурност.

Поредната версия за причината за катастрофата е че е станало по време на учение по отблокиране на пусковата система на ракетите.

Междувременно Белият дом заяви, че руският президент Владимир Путин "има вина" за свалянето на малайзийския самолет над военната зона в Украйна и повтори, че работи с ЕС и Г-7 за налагане на още санкции на Москва.

Вицепрезидентът на САЩ е заявил на Порошенко, че Вашингтон работи с Европейския съюз и Групата на седемте (Г-7) за налагане на още санкции срещу Русия заради "нейните дълбоко дестабилизиращи и безотговорни действия в Украйна".

#Украйна #Холандия #Петро Порошенко #Вашингтон #Владимир Путин #Марк Рюте #Русия #катастрофа #самолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »