БСП върна мандата за съставяне на правителство

БСП върна мандата за съставяне на правителство
Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

В четвъртък ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство на държавния глава Росен Плевнелиев.

„В духа на политическите договорености, постигнати на консултациите, отказвам да съставя правителство и МС. Не се отклоняваме от заявените си отговорности“, каза лидерът на парламентарната група на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

Държавният глава обяви, че на свиканите от него консултации веднага след приемането на оставката на кабинета „Орешарски“ основните парламентарни сили са потвърдили позициите си да не правят опити за ново правителство в рамките на този парламент и в подкрепа на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври.

Днес след гласуването на извънредното заседание, след речта на президента Плевнелиев, стана ясно, че има ново мнозинство, коментира Мерджанов за съвместното гласуване между ДПС и ГЕРБ за извънредно заседание по актуализацията на бюджета.

„Фактът, че има две парламентарни групи, които предизвикват извънредно заседание, и то в подкрепа на актуализацията на бюджета, сам по себе си говори, че е налице ново парламентарно мнозинство“, категоричен бе Мерджанов и добави, че това парламентарно мнозинство, както може да гласува основната политика на държавата – републиканския бюджет, така също е в състояние да състави и ново правителство.

„Най-добрият изход за създадената ситуация в България са предсрочните избори на 5 октомври, за които се договорихме“, добави той и настоя, че всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени на управителните съвети в БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението.

„Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание, той поема категоричната и изключителна отговорност“, обяви Мерджанов.

 

#БСП #ГЕРБ #Росен Плевнелиев #Атанас Мерджанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници