Бойко Борисов иска Калин Христов за шеф на БНБ

Бойко Борисов иска Калин Христов за шеф на БНБ
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи оставка на управителя на БНБ Иван Искров в изказването си пред парламента днес. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи подуправителя Калин Христов за поста.

В обръщението си президентът поиска от депутатите в оставащото им време за работа да се преодолее "кадровия проблем в БНБ" и посочи, че самият Иван Искров е изявил готовност да подаде оставката си. Пленелиев припомни, че в ситуацията с КТБ, шефът на "Банков надзор" Цветан Гунев, освен че е разследван, е и в отпуск.

Държавният глава призова депутатите в последните си работни дни да внесат допълнителна доза стабилност в банковата ни система. "Съществена част от това е състоянието на Българската народна банка", посочи той. "БНБ е този регулатор, който трябва да изразява в най-висока степен устойчивост и доверие. Надявам се Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе възможно най-скоро по кадровия проблем в БНБ. Ако това не се случи, апелирам към политическите сили, поне като минимум, да не политизират излишно ситуацията в БНБ в следващите месеци на предизборна кампания, за да не генерираме допълнителна институционална несигурност, а точно обратното – да подкрепим в труден момент най-важния за икономиката регулатор", каза Плевнелиев.

Темата за оставката на Иван Искров бе подета минути по-късно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "След като ГЕРБ го е избрал, ГЕРБ предлага и да го смени и предлага Калин Христов", обяви Борисов от парламентарната трибуна.

"Калин Христов не е решение, той е част от проблема", опонира председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. Той бе категоричен, че БСП няма да подкрепи такава промяна и каза, че трябва да бъде сменено цялото ръководство на БНБ, включително и президентската квота, но това да  стане от следващия парламент.


Специалният случай КТБ

Няколко думи и за специалния случай КТБ отдели в изказването си Росен Плевнелиев. "Казусът КТБ е поставен под прожекторите на общественото внимание с особена сила и чувствителност. Вече изминаха 25 години от демократичния преход. 25 години и все още не е казана цялата истина за принадлежността на политическия и обществен елит на страната към комунистическите тайни служби. Това беше грешка. Днес не бива да допускаме още веднъж същата грешка. Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем досиетата КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС досега, това ще бъде стратегическа грешка за държавата".

"Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален и институционален аспект в очите на гражданите. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред. Казусът КТБ е големият тест днес за българската държава".

"Затова БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията по тях – кредит по кредит, чрез български и международни одитори. Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност. Благодаря предварително за отговорното поведение на всички институции по този важен за нацията казус", каза президентът Росен Плевнелиев

#БНБ #Иван Искров #Росен Плевнелиев #Бойко Борисов #Калин Христов #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"