„Файненшъл таймс“: Служебното правителство ще е от близки до президента

„Файненшъл таймс“: Служебното правителство ще е от близки до президента
Изданието отбелязва, че след 14-месечно бурно управление българският парламент е одобрил оставката на премиера Пламен Орешарски и правителството му. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В началото на август предстои българският президент Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство, което да управлява страната до изборите на 5 октомври, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Изданието отбелязва, че след 14-месечно бурно управление българският парламент е одобрил оставката на премиера Пламен Орешарски и правителството му.

През лятото ще настъпи преструктуриране на политическото пространство. Има вероятност десноцентристите да излязат с мнозинство от изборите, казва анализаторът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов, цитиран от вестника.

Служебното правителство ще се стреми да закрепи кораба и да поправи отношенията с Европейския съюз. 

„Файненшъл таймс“ цитира политолога Владимир Шопов, който очаква служебният кабинет да бъде съставен до голяма степен от близки до президента Росен Плевнелиев хора и от обществени фигури, известни с проевропейските си и проатлантически възгледи.

Кабинетът ще има много различни мнения и разбирания от тези на досегашния, а по отношение на политиката това ще бъде необичайно служебно правителство. То ще трябва да се заеме с множество спешни политически проблеми, които изискват незабавно внимание, смята политологът.

Според Цветослав Цачев от „Елана трейдинг“, цитиран от всекидневника, служебният кабинет само ще запази настоящото статукво, което представлява наследството на бившето правителство и последния парламент – липса на реформи в енергийния сектор и пенсионната система, корупция и изключително зле функционираща държавна администрация.

#"Файненшъл таймс" #служебно #правителство #близки #президента

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »