Норвегия е в очакване на атентат

Норвегия е в очакване на атентат
Норвегия е в готовност за терористична атака. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Ислямски екстремисти могат да се опитат да организират терористични атаки в Норвегия през следващите дни. Това предупреждава една от най-влиятелните тайни служби на кралството.

Както е отбелязано в резюмето на норвежката антитерористична служба, органите са получили информация, заслужаваща доверие, за висока степен на риск. Въпреки това не е ясно кога и къде може да ударят терористите.

„Службата ни е получила информация, че група лица, свързани с ислямски екстремисти в Сирия, може скоро да се опита да организира терористично нападение в Норвегия", заяви директорът на институцията Алън Берланд.

Той подчерта, че заплахата може да дойде от норвежките мюсюлмани, които са взели участие в боевете в Сирия.

През последните години властите са посочили повече от 100 места, където младите мюсюлмани, които имат норвежко гражданство или постоянно пребивават в кралството, са обучавани и изпращани да се бият в горещи точки в Близкия изток под влиянието на радикални проповедници.

Припомняме, че само преди няколко дни британските специални служби предотвратиха голям терористичен акт в Лондон. Той щял да бъде извършен от върнал се от Сирия ислямистки екстремист. Според оценката на специалните служби подготвяният атентат е трябвало да бъде най-големият след терористичните нападения в лондонското метро от 2005 г.

#Норвегия #терористи #ислямисти #атентат #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"