Смърт след самоотбрана – промени в новия НК?

Смърт след самоотбрана – промени в новия НК?
„Не трябва да се работи на парче, защото НК е може би най-променяният закон през последните 20 години“, коментира Анастасов. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Дискусиите в социалните мрежи повдигат много въпроси трябва ли или не да се въведат промени по отношение на законодателството при предизвикване на смърт при неизбежна самоотбрана, но тези промени е най-добре да влязат в подготвяния в момента нов Наказателен кодекс.

Това заяви заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов в интервю за Дарик радио във вторник.

Запитан очаква ли следващите искания за промени в Наказателния кодекс да дойдат от Добрич, където близки на обвинения за убийство студент Илко Радев настояват за по-леки наказания при неизбежна самоотбрана, Анастас Анастасов коментира, че не трябва да се правят обобщения за всички подобни дела.

Според юриста от ГЕРБ и сегашните текстове в НК давали възможност на съда да постанови присъда, различна от затвор, при доказана неизбежна самоотбрана.

„Неизбежната самоотбрана е много широка тема, защото това е може би едно от най-сложните положения в наказателното право“, отбеляза Анастасов.

Той припомни, че е имало промяна преди години в този текст, която е била обявена за противоречаща на основния закон от Конституционния съд.

„Мисля, че и сегашният текст в НК дава възможност на съда, при наличието на превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, да постанови присъда, която да удовлетвори близките на извършителя“, каза още Анастас Анастасов.

Запитан дали сегашната разпоредба, която предвижда до 5 г. затвор за подобни случаи, може да доведе до присъда, която да не е „лишаване от свобода“, той коментира, че може.

„Знам и за дело, гледано в Ямболския окръжен съд, където извършителят е бил оправдан“, посочи още Анастасов.

Юристът подчерта обаче, че всяко едно от тези дела трябва да се разглежда самостоятелно.

Запитан дали ГЕРБ биха направили промени в НК, свързани и със случаите на убийства при неизбежна самоотбрана, Анастас Анастасов посочи, че дискусиите в социалните мрежи повдигат много важни въпроси, свързани с наказателното право.

Според него обаче част от тези въпроси трябва да се поставят пред работната група в Министерството на правосъдието, която подготвя изцяло нов Наказателен кодекс.

„Не трябва да се работи на парче, защото НК е може би най-променяният закон през последните 20 години“, допълни депутатът от ГЕРБ.

При представянето на екипа си в началото на годината новият правосъден министър Диана Ковачева съобщи, че очаква до края на февруари да бъде готов проектът за нов Наказателен кодекс, по който се работи.

Тогава тя уточни, че след финалната работа по проекта ще бъде направена оценка за съответствието на разпоредбите на новия НК с международните и европейските стандарти. Проектът ще бъде изпратен и във Венецианската комисия за становище.

„Ще бъде организирана широка дискусия и се надяваме до края на годината той вече да бъде внесен в Народното събрание“, съобщи тогава Диана Ковачева.

#Министерството на правосъдието #Венецианската комисия #правосъден министър #Диана Ковачева #смърт #убийство #ГЕРБ #Илко Радев #Добрич #Наказателен кодекс #НК #Анастас Анастасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »