Параграф 22 и бонусната война

Параграф 22 и бонусната война
A A+ A++ A

Преди около седмица премиерът Борисов излезе с ултиматум към висшите чиновници да върнат или да дарят взетите от тях бонуси, иначе ги грозяло уволнение.

Крайният срок беше миналия петък. Дотогава парите трябваше да бъдат преведени на „доброто“ вице на премиера – финансовия министър Симеон Дянков, а от понеделник другото вице – „лошото“ ченге Цветанов, щяло да се занимава с уволненията на неподчинилите се.

И така „Добрият, Лошият и Злият“ тръгна като поредната шега из нета.

В самото начало на седмицата шефката на кабинета на Борисов се похвали, че нямало да има уволнения, защото всички били върнали парите, а премиерът прояви милост и удължи срока за връщането до тази сряда.

Започнаха ожесточени спорове дали чиновниците трябва да вземат бонуси и се оказа, че цялата система е сбъркана – администрацията получава много ниски заплати, което неминуемо ги прави податливи на корупция, а после си раздава огромни бонуси. ГЕРБ обещаха да променят и това.

Дотук добре. Но наистина има нещо грозно и зло в тези бонуси и връщането им на фона на бедността, топящия се фискален резерв и наближаващите избори догодина – пак нещо замириса на популизъм?

Ако е истина, че премиерът не е знаел до миналата седмица, че такива бонуси съществуват, какво говори това за начина, по който се справя с администрацията си? Ако е знаел, защо точно сега жертва хората си?

И опозицията си играе на популизъм, най-гласовити са ДПС и БСП в исканията за оставки и връщане на бонусите. Сякаш те не ги вземаха, та и в пъти повече, само преди две години. Политическата памет в България е кратка.

Освен съмненията за популизъм поредният скандал поражда доста дълъг списък с въпроси:

Дали някога ще разберем кой точно колко е взел и колко е върнал; как ще върнат бонусите си тези, които дори не са ги декларирали; дали шефката на здравната каса, която дари прословутия бонус, от който започна скандалът, не трябва да бъде възстановена на поста, или да бъдат уволнени всички, които са взели големи бонуси, дори и да ги върнат; ако бонусите са законни (а те са – основани са на текстове от 50! закона), защо трябва да бъдат върнати точно сега и в такъв кратък срок; какво ще стане със стабилността на системата и кой ще замени евентуалните уволнени, като се знаят капацитетът на кадрите на ГЕРБ след множеството смени по върховете на властта и прословутите липсващи университетски дипломи?

Добрият, Лошият и Злият в комбинация с параграф 22...

#премиер #Бойко Борисов #бонуси #чиновници #администрация #опозиция #ГЕРБ #ДПС #БСП #Симеон Дянков #Нешева #Цветанов #здравна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници