Иран: САЩ и арабски страни доставят оръжие на Сирия

Иран: САЩ и арабски страни доставят оръжие на Сирия
Десетки хиляди оръжия се доставят в Сирия с помощта на САЩ и няколко арабски държави, обяви Иран. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ и няколко арабски страни доставят десетки хиляди оръжия на Сирия, съобщи Хюсеин Амир, заместник външен министър по въпросите за Близкия изток на Иран.

„В конфликта в Сирия вълненията започват в пограничните градове, където се доставя оръжие и пристигат наемници“, подчертава дипломатът, цитиран от ИТАР-ТАСС и „Фокус“.

Той допълва, че иранските власти разполагат с „точна информация и документи, че десетки хиляди единици оръжия са били доставени на територията на Сирия с помощта на САЩ, както и няколко арабски страни, които също участват в това“.

Сирия е арена на кръвопролитни сражения между армията на президента Башар Асад и опозиционния Сирийски национален съвет от вече близо година. Повече от 7000 са жертвите на конфликта досега.

Европейският съюз и групата „Приятели на Сирия“ вече признаха бунтовническия Сирийски национален съвет за легитимен орган на сирийския народ, но международната общност е раздвоена в мнението дали да предостави военна помощ на опозицията, защото се опасява от влошаване на конфликта.

Срещу Иран пък съществуват подозрения от страна на Запада, че разработва ядрено оръжие под прикритието на ядрена програма за мирни цели. Техеран отказа да допусне инспектори на Международната агенция за ядрена енергетика в ядрения си комплекс, което изостри страховете от спорната им ядрена програма.

#Иран #САЩ #Сирия #оръжия #Башар Асад #Сирийски национален съвет #Приятели на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници