Оставката им е в джоба, но на другото сако

Оставката им е в джоба, но на другото сако
Снимка: Michael Tabakov
A A+ A++ A

Традицията на латиноамериканските диктатори „С властта ще ме раздели само смъртта“ е по-уважавана от българските властимащи на всяко ниво от латиноамериканските сериали сред българските пенсионери. За политиците ни „оставка“ е абсолютно абстрактно понятие, дошло от друга Вселена, което при сблъсъка си с реалността ражда абсурди.

Оттегляне след провал или скандал е въпрос на достойнство и добра лична оценка, а не на споразумения, преговори и търговия с влияние. Недопустимо е министрите да заявяват, че не знаят кога точно премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставката на кабинета.

Mинистърът на отбраната Ангел Найденов предположи пред журналисти, че оставка на кабинета ще има най-късно до края на деня в четвъртък, а министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветлин Йовчев пък не изключва това да стане в сряда. Ако въпросните държаха на авторитета си, нямаше да чакат, ами щяха сами да се оттеглят. Защото в случая става въпрос не само за политическото им бъдеще, но и за доброто им име. Ако това въобще има значение за успешното политическо бъдеще.

Преди време премиерът Пламен Орешарски каза, че неговата оставка е най-лесна и че от първия ден я носи в джоба си. Само че този джоб може би е на друго сако, което отдавна е изхвърлено или му е минала модата. През малкото време, което остава до оттеглянето на кабинета по закон обаче, ще продължават да се въртят обществени поръчки и да се преразпределят едни пари.

Управителят на БНБ Иван Искров в писмо до председателя на парламента Михаил Миков заявява, че ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работа на 42-рото Народно събрание до неговото разпускане на 6 август се постигне консенсус в програмата да се включи избор на нов управител на БНБ, той е готов да подаде оставката си веднага. Искров, който е критикуван от много страни за реакцията на Централната банка по казуса с КТБ, отдавна щеше да е минало след такъв скандал, ако отговаряше за европейска банка. Той обаче си позволява да поставя условия. А знаем, че условия може да си позволи да поставя човек само относно своя собственост.

След дългото чакане на някои от симпатизантите Сергей Станишев да се оттегли от лидерския пост в БСП вестта, че това може да се случи на конгреса на партията на 27 юли, породи редица съмнения. Най-вече, че щом си тръгва, ще изберат негов човек, който да управлява столетницата под диктовката му. „Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето“, коментира Станишев. Той е начело на социалистите от 13 години и няма нужда да се казва колко избори изгуби партията под ръководството му.

Очевидно е, че пътят на българските политици към оставката е Голгота. Лошото е, че е за наша сметка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »