Терористи влизат у нас, маскирани като бежанци

Терористи влизат у нас, маскирани като бежанци
A A+ A++ A

Нарастващият наплив на афганистанци и иракчани към България увеличава и риска от проникване на терористи, смята проф. Николай Радулов, експерт по сигурността и бивш секретар на МВР.

Няма и никога не е имало гаранции, че с имигрантския поток към страната ни не проникват и терористи или лица, свързани с такива групировки, коментират от Държавната агенция по бежанците (ДАБ) пред „Репортер“. Месечно броят на пристигащите афганистанци и иракчани вече достига 600-700 души, уточняват от там.

Афганистанците, за разлика от сирийците, не знаят езици, неграмотни са или нискообразовани, и не желаят да се интегрират. Родово-племенната им организация ги прави трудни за интегриране към европейските общества.

Заради засилен миграционен натиск е възникнала кризисна ситуация по границата ни с Турция и за овладяване на ситуацията в Министерство на вътрешните работи е създаден Национален оперативен щаб. Командировани са допълнително служители, които да задействат процедура за връщане на част от чужденците.

За връщане на част от имигрантите работят и екипи на ДАНС, но те са подложени на голям натиск, посочи проф. Радулов. По думите му граничният контрол и разследването на лицата са повърхностни. „В България могат да проникнат терористи и да бъдат вкарани взривни и бойно-отровни вещества, тъй като човешкият капацитет и високотехнологичните системи за проследяване по граничните ни пунктове са недостатъчни“, каза Радулов.

Част от новодошлите у нас са в центровете за задържане на Дирекция „Миграция“ на МВР, а друга - предадени на ДАБ, след като са подали молби за закрила.

#терористи #проф. Николай Радулов #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »