Мерджанов скастри Искров за „епистоларните жанрове“

Мерджанов скастри Искров за „епистоларните жанрове“
A A+ A++ A

Председателят на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов призова управителя на БНБ Иван Искров да изостави епистоларните жанрове и да си изпълнява задълженията по конституция и по закон, като не се поддава на чужди и корпоративни влияния.

„Искам да се обърна към представителите на Управителния съвет на БНБ и специално към г-н Искров – да си изпълняват ангажиментите по Конституция и по закон. Иначе такива епистоларни жанрове – оставки, в условно наклонение, пък ако се съберем, ако политическите сили сме съгласни – това е несериозно“, коментира депутатът от левицата.

За горещия картоф „Корпоративна банка“ Мерджанов подчерта, че още от самото начало на критичната ситуация  от КБ са предявили изисквания да бъде предоставена обективна, точна информация за състоянието на КТБ, да се вършат всички процедури, каквито са по закон. „Ако банката и информацията предполагат и има налице необходимите данни за оздравяване, разбира се, че банката трябва да бъде оздравена по най-бързия начин, за да бъде оздравен и самият сектор“, отбеляза Мерджанов.

„За съжаление, Управителният съвет на БНБ като че ли беше една от последните държавни институции, към които доверието беше достатъчно високо преди няколко месеца. След тези неубедителни действия на Управителния съвет, на гуверньора, доверието е силно разклатено и час по-скоро всички тези отговорни държавници, надявам се, трябва да влязат в действителните си функции и задължения. Те преди всичко трябва да си свършат действията по закон, да предоставят информация, да бъдат стриктни и да не се поддават на чужди и корпоративни влияния“, посочи шефът на ПГ на КБ.

На въпрос дали евентуалната оставка на Иван Искров може да събере депутатите в пленарна зала, Мерджанов изрази съмнение, а помолен от журналиститите да коментира дали заради липса на кворум е възможно да не се стигне до разискване на оставката на правителството на Пламен Орешарски, каза: „Напълно е възможно да се стигне, но мисля, че поне това изкушение представителите на ГЕРБ няма да си го позволят, след като година и два месеца непрекъснато повтаряха: „Оставка“.

#Атанас Мерджанов #Иван Искров #БНБ #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници