Откриха опасна морска мина край Яйлата, вече е обезвредена

Откриха опасна морска мина край Яйлата, вече е обезвредена
Яйлата Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Специалисти от Военноморските сили (ВМС) обезвредиха опасна морска мина в местността Чалъ Борун (на 500 метра от южната страна на местността Яйлата).

Водолаз открил съмнителен обект

наподобяващ морска мина. Ден по-късно, на 18 юли, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини от военноморска база на ВМС заминала за мястото. Това станало след получено искане от областния управител на Добрич, положителна резолюция на началника на отбраната на Република България и заповед на командира на ВМС.

Ръководител на групата бил капитан-лейтенант Атанас Маринов, водолази - главните старшини Димитър Македонски и Ивайло Чавдаров, медицинско осигуряване - главен старшина Юри Пискулийски.

При направения оглед

водолазите класифицират обекта като опасен боеприпас – морска котвена мина

германски образец R – галваноударна и ударно-електрическа, намираща се на 2 метра дълбочина на 10 метра от брега. Използваното вещество в този тип мини е 90 кг ТХА, което е еквивалентът на 130 кг тротил. Предназначението им е за поразяване на подводници и надводни кораби с малко и средно водоизместване.

След обезопасяване на района мината е взривена на място. Следва мощна вторична детонация.

#мина #взрив #ВМС #военноморските сили #тротил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"