От утре без такса за предсрочно погасяване

От утре без такса за предсрочно погасяване
A A+ A++ A

От 23 юли влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит. Банките няма да могат да начисляват наказателна такса при предсрочно погасяване на заема, ако е изминала повече от година от отпускането му.

Банките също така няма да могат да сменят и методологията за изчисление едностранно. Тя ще трябва да се публикува в интернет.

Годишният процент на разходите (лихви плюс такси) няма да може да надхвърля 50,2%, т.е. не по-висок от 5 пъти законната лихва по просрочени задължения. Тя е 10% плюс основния лихвен процент, който в момента е 0,04 на сто.

Банките няма да могат да събират и такси за усвояването и управлението на кредита. Оставя се възможност да начисляват такса за разглеждане на документите за заем.

Договорите ще са без дребни букви – всички текстове ще са с еднакъв по вид, формат и размер шрифт, не по-малък от 12 пункта.

Едностранната промяна на общия разход по кредита ще се допуска при две условия – предвидена е в договора и е вследствие на обективни обстоятелства, които не зависят от кредитора.

Кандидатите за ипотечен кредит ще могат да избират от два типа договори. При първия, ако заемът не може да бъде изплащан, кредиторът ще се удовлетворява изцяло до размера на обезпечението. При втория вариант потребителят ще носи отговорност с цялото си имущество.

Т.нар. „бързи кредити“ също ще подлежат на цялостната регулация и контрол. При формирането на лихвения процент по кредитите вече ще се използват лихвени индекси като Euribor, Libor, Sofibor, a годишният процент по разходите (лихвата плюс всички такси) няма да надхвърля повече от 5 пъти законната лихва при просрочени задължения.

#банките #такса #предсрочно погасяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"