Хелзинкският комитет осъди събарянето на ромските постройки в Стара Загора

Хелзинкският комитет осъди събарянето на ромските постройки в Стара Загора
Ромите прекараха нощта под открито небе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет призова Община Стара Загора да преустанови разрушаването на семейни жилища и да предложи алтернативи на хората.

Към 10,30 ч. във вторник всички 55 незаконни постройки в парк „Борова гора“ в Стара Загора бяха премахнати. Продължава разчистването на терена от кооперация „Синвекс“. Ромите от квартала прекараха нощта под открито небе. Те настояваха за среща с кмета Живко Тодоров, който да разреши проблема им. Кметът е насрочил срещата за 14 часа.

„Публичното, показно разрушаване на човешки домове като медиатизирано зрелище с цел извличане на политически дивиденти от популярните антиромски чувства е форма на институционализирано расистко насилие“, се казва в позиция на Хелзинския комитет.

БХК обвинява властта, че незаконните сгради са съществували трайно с мълчаливото съгласие на общината. Организацията настоява подобни акции да се извършват само сред осигуряване на алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими граждани.

#Българският хелзинкски комитет #роми #Стара Загора #БХК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"