Кметът на Стара Загора: Ромите нямат по-специални права

Кметът на Стара Загора: Ромите нямат по-специални права
На мястото сутринта беше общинското ръководство с кмета Живко Тодоров, който беше посрещнат от останалите без покрив хора. Снимка: Община Стара Загора
A A+ A++ A

Към 10,30 ч. във вторник всички 55 незаконни постройки в парк „Борова гора“ в Стара Загора бяха премахнати. Продължава разчистването на терена от кооперация „Синвекс“.

Ромите от квартала прекараха нощта под открито небе. Те настояваха за среща с кмета Живко Тодоров, който да разреши проблема им.

На мястото сутринта беше общинското ръководство с кмета Живко Тодоров, който беше посрещнат от останалите без покрив хора. Той отново отправи покана към тях за разговор в общината относно възможностите за настаняването им в общински жилища или получаване на отстъпено право на строеж, на цени с преференция, ако се регистрират като социално слаби. Този път поканата му бе приета и срещата ще се проведе днес в 14.00 ч., съобщиха от Община Стара Загора.

Тодоров отново настоя, че живеещите там нямат по-специални права, те трябва да кандидатстват по надлежния ред за откупуване на земя и право на строеж, както обяви и вчера пред медиите, като показа съответната бланка за попълване. Общината не може да бъде единствената активна страна, освен права ромите имат и задължения.

Действията ни са напълно законни и целесъобразни, допълни той.

Община Стара Загора ще кандидатства по проект за 1,5 млн. лв. за изграждането на канализация и инфраструктура в кв. „Лозенец“, за да живеят нормално онези, които имат законни жилища в квартала, мотивира се старозагорският кмет.

В понеделник жива верига и блокада посрещнаха багерите. Ромите бяха много разстроени и гневни, че разрушават къщите им. Близо 1000 полицаи бяха струпани в ромската махала. Петима са пострадалите служители на МВР по време на акцията, двама от извършителите са задържани, издирва се трети.

#задължения #права #роми #Лозенец #Тодоров #Живко Тодоров #Стара Загора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »