Бургаски докери на бунт за работни места

Бургаски докери на бунт за работни места
A A+ A++ A

Пристанищни работници надуваха свирки и развяваха знамена пред сградата на общината в Бургас и пред Дома на културата „Лукойл“, където днес заседава Общинският съвет. Протестът им е за свободен достъп до бургаското пристанище, но същевременно  претоварната дейност в порта да продължи.

Над 10 450 бургазлии са подкрепили подписката в подкрепа на позицията на докерите, които се страхуват за работните си места. Работниците сочат, че  държавният оператор в порта разполага с общо 14 корабни места. Всъщност обаче използваеми са само 7 от тях, като местата от 1-во до 4-то са единствените дълбоководни, което означава, че само на тях могат да пристават кораби, които да бъдат товарени и разтоварвани.

„Ние реално можем да използваме само 7 места, ако ни вземат от 1-во до 4-то място, както е според Подробния устройствен план (ПУП), и те бъдат използвани само за туристическа дейност, то ние ще имаме само 3 корабни места, които обаче ще са плитководни. Така реално няма как да има претоварна дейност и над 200 души ще останат на улицата“, обясни лидерът на Синдиката на пристанищните работници Сергей Янков.

По думите му работниците не са търсили подкрепа от нито една политическа партия, но научили от медиите, че от БСП са застанали зад тях.

Янков каза още, че хората от порта са се отказали от среща с областния управител Павел Маринов, който преди дни обяви позиция, че претоварната дейност в порта трябва да бъде закрита и той да остане само за туризъм. Управителят се обосновава с финансови данни, според които изгодата от туризма е по-голяма от товарооборота.

От пристанищния синдикат обаче също се аргументират с цифри, че държавният порт е на печалба с над 3,6 милиона  лева за миналата година, а приходът само от 2-ро корабно място е над 300 000 лева за последните 12 месеца.

„Туристическото пристанище е само за престиж на един град. Ние, в България, едва ли сме толкова богати да се откажем от тези 3,6 милиона на година. Просто искаме държавното да си остане държавно, а не тези 3,6милиона да отидат като приход за частния концесионер, на територията на който единствено ще може да се товари“, коментира Янков.

#туризма #общински съвет #протест #Бургас #пристанище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"