Кофи Анан на „мисия невъзможна” в Сирия

Кофи Анан на „мисия невъзможна” в Сирия
Според Международната кризисна група шансовете на Анан „са нищожни, но в момента той олицетворява най-добрата надежда“. Снимка: The Telegraph
A A+ A++ A

Мисията, която ще предприеме Кофи Анан, предоставя шанс да се постигне поне прекратяване на огъня в Сирия в момент, когато международната общност вече изчерпва своите ресурси в опитите да се сложи край на продължаващите една година насилия, смятат дипломати и експерти.

Пратеникът на ООН и Арабската лига (АЛ) ще се срещне в сряда в Кайро с генералния секретар на АЛ Набил ал Араби, след което в събота ще пристигне в Дамаск „за една много тежка задача, едно трудно предизвикателство“, както самият той призна, предаде АФП.

Първата му цел ще бъде да издейства прекратяване на сблъсъците, сраженията и бомбардировките, които доведоха до най-малко 7500 жертви, да пледира за внасяне на хуманитарна помощ и да търси със сирийците „мирно разрешаване на кризата, което да държи сметка за техните стремежи и да стабилизира страната“.

Според Международната кризисна група „неговите шансове са нищожни, но в момента той олицетворява най-добрата надежда“ за разрешаване на кризата по пътя на преговорите – надежда, която не бива да бъде пропиляна“.

„Всеки ден насилия и всяка нова жертва намаляват възможностите за политическо разрешение“, подчерта председателят на тази експертна група г-жа Луиз Арбур.

#Кофи Анан #Сирия #Арабската лига #АЛ #ООН #Набил ал Араби #Кайро #Дамаск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници