Порошенко нареди спиране на огъня около авиокатастрофата

Порошенко нареди спиране на огъня около авиокатастрофата
Порошенко нареди да се спре огънят на мястото на катастрофата. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският премиер Петро Порошенко е наредил правителствените сили да прекратят огъня в зоната на самолетната катастрофа, отнела близо 300 животи.

„Дадох заповед в радиус от 40 км около мястото на трагедията украинските военнослужещи да не извършват операции и да не откриват огън“, каза Порошенко, цитиран от АФП.

Междувременно външното министерство на Русия заяви, че пълномащабната работа по разследване на самолетната катастрофа в Украйна се затруднява от липсата на гаранции за сигурността на чуждестранните специалисти. 

„На 20 юли в района на падането на самолета се намираха наблюдатели на мониторинговата мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и сътрудници на съответстващите служби на Украйна. Пълномащабната работа по разследването на катастрофата е затруднена заради липсата на договореност между страните в украинския конфликт за гарантиране на сигурността на чуждестранните специалисти, които както и по-рано се намират в Киев и Харков“, съобщиха от ведомството в понеделник.

Премиерът на Холандия Марк Рюте е съгласен с президента на Русия Владимир Путин за това, че разследването на падането на малайзийския пътнически самолет в района на украинския град Донецк трябва да бъде проведено под егидата на Международната организация за гражданска авиация (ICAO), пишат руски медии. В същото време той отбеляза, че местонахождението на черните кутии на самолета е неизвестно и когато бъдат открити, те трябва да бъдат предадени на ICAO.

Рюте добави, че властите в Холандия се надяват да върнат в страната телата на загиналите при самолетната катастрофа, за да започнат процедурите по разпознаване.

 

По-рано през деня 31 международни експерти са пристигнали в Източна Украйна, за да се включат в разследването на самолетната катастрофа, предаде РИА Новости. По данни на украинския премиер Арсений Яценюк, в зоната на падането на самолета са 23-ма експерти от Холандия, двама германски, двама американски и един британски експерт, както и трима представители на австралийското посолство.

Същевременно премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщи, че влакът с 200 от телата на загиналите все още се намира на гарата в Торез. Той е охраняван от опълченци на ДНР. Все още е неизвестно накъде ще отпътува влакът – към Донецк или към територия под контрола на Киев, за това се водят преговори, каза още Бородай.

 

#Украйна #Петро Порошенко #Владимир Путин #Русия #Донецк #катастрофа #Боинг #Малайзийски авиолинии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"