Константинов: Здравната каса да си седне на...

Константинов: Здравната каса да си седне на...
„Здравната каса да си седне, да не казвам къде, и да работи за намаляване на цените“, отсече здравният министър. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Здравната каса да си седне, да не казвам къде, и да работи за намаляване на цените на лекарствата, заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов по повод обвинения на НЗОК, че е знаел предварително за проблемите с цените на лекарствата.

Здравният министър е бил информиран за всички проблеми с цените на лекарствата още миналата година и не е предприел нищо, се твърди в прессъобщение на касата и уволнената Гергана Павлова, която беше заместник-министър по лекарствената политика, предаде БНТ.

Павлова избра да отправи обвиненията в интервю за интернет сайт.

От своя страна д-р Стефан Константинов заяви, че никой не го е предупреждавал, че има проблем с цени. Константинов коментира темата при посещението си в болница „Св. Петка“ във Видин.

Министърът бил информиран в специален доклад още през септември миналата година, че касата плаща по-скъпо за някои онколекарства и че недобросъвестни фирми не уведомяват за поевтиняването на продуктите си, твърди Гергана Павлова.

Докладът според здравния министър обаче показвал точно обратното - какви икономии са постигнали търговете в болниците.

„Никой не е алармирал, че проблемът е толкова остър. Никой не е предлагал бързото му решаване. Виждате, че и самият Надзорен съвет, изказаха хора от надзора неясноти, че не са били своевременно информирани“, заяви Константинов.

Прессъобщение на здравната каса пък твърди, че министърът не се е съобразил с искането им договарянето на отстъпки да стане задължително и че са го информирали с писмо за огромните разлики в цените.

„Здравната каса да си седне, да не казвам къде, и да работи за намаляване на цените. Законът е дал възможност за договаряне от първи януари 2011 година, сега сме март месец. Няма нито едно договаряне завършено“, посочи здравният министър.

Много фирми вече са заявили готовност да направят отстъпки и касата още тази седмица трябва да ги договори.

#Видин #Гергана Павлова #цени #лекарства #министър на здравеопазването #Стефан Константинов #НЗОК #Здравната каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници