Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция за самолета

Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция за самолета
Разследването прилича „повече на почистване на градината, отколкото на съдебномедицинско разследване“. Това е напълно неприемливо", заяви премиерът на Австралия Тони Абът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН в понеделник ще гласува резолюция, осъждаща свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна. Съветът настоява отговорните да бъдат наказани, а въоръжените групировки да не компрометират мястото на катастрофата.

Текстът на резолюцията е предложен от Австралия, която изгуби 28 от своите граждани при инцидента. Обединените нации призовават проруските сепаратисти в Донецкия регион да окажат пълно сътрудничество на разследването на инцидента. Гласуването на проекторезолюцията е насрочено днес за 22 часа българско време.

Разследването прилича „повече на почистване на градината, отколкото на съдебномедицинско разследване. Това е напълно неприемливо“, заяви премиерът на Австралия Тони Абът. Той изрази дълбока загриженост от факта, че подкрепяните от Русия бунтовници запазват контрола над мястото на катастрофата на малайзийския самолет, свален над Украйна, предаде Ройтерс.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън иска от страните – членки на Европейския съюз, ожесточаване на вече действащите спрямо Москва санкции, както и въвеждане на наказателни мерки срещу отбранителния сектор в руската икономика. Източници на агенция Bloomberg от обкръжението на британския премиер съобщават, че „Великобритания ще призове за въвеждане на санкции срещу целия руски отбранителен сектор“, както и срещу лица и компании, оказващи материална подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

Във вторник, 22 юли, външните министри от ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят ситуацията.

#Съвет #сигурност #ООН #гласува #резолюция #самолет #Малайзийски авиолинии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »