Жива верига срещу багерите в старозагорския „Лозенец“

Жива верига срещу багерите в старозагорския „Лозенец“
Камиони на жандармерията, полицаи с каски, щитове и палки избутват ромите, които са направили барикада пред домовете си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Барикада от строителни материали и жива верига посрещнаха багерите в старозагорския квартал „Лозенец“. Планираното събаряне на 55-те незаконни ромски къщи вече започна. Служителите на общината бяха посрещнати с викове „Мафия“ и „Измамници“.

Хората са много разстроени и гневни, че разрушават къщите им. Те споделят, че няма къде да живеят.

Близо 1000 полицаи са струпани в ромската махала. Камиони на жандармерията, полицаи с каски, щитове и палки избутват ромите, които са направили барикада пред домовете си. Някои от тях са се качили на покривите на къщите си. Те вадят керемиди от покрива и ги хвърлят срещу жандармерията. Последваха и няколко ареста.

С всяка минута напрежението в ромския квартал расте. Ромите се организират към 10 часа да протестират пред общината в града. От сутринта там има заграждения като тези пред парламента в София, тъй като се очаква напрежение и там.

Ромите всячески се опитаха да спрат събарянето на домовете им, но след като не успяха, започнаха да изнасят покъщнина – печки, перални, хладилници, телевизори. Те отправиха заплахи към багеристите, които разрушават къщите им, и общинската власт. 

На мястото има няколко пожарни автомобила и линейки. Назначен е Оперативен щаб с ръководител зам.- кметът Йордан Николов и помощник главен архитект Иван Кирчев. Освен общински служители в щаба влизат представители на ОД МВР, отдел „Закрила на детето“, на ВиК – Стара Загора, и ЕВН.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че едно семейство от къщите, предвидени за премахване, е поискало настаняване в общинско жилище. Настаняването е било осигурено, но впоследствие желаещите са се отказали.

Кметът бе категоричен, че всички къщи, които са незаконни, ще бъдат съборени. 

#събаряне #къщи #Лозенец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"