Джон Кери: Самолетът е свален с руски ракетни системи

Джон Кери: Самолетът е свален с руски ракетни системи
Кери посочи, че има доказателства за отговорността на Русия и на проруските сепаратисти, но не ги обвини пряко, че са изстреляли ракетата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ракетните системи, които са били използвани за свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна, са руски. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от АФП.

„Твърде ясно е, че това е система, която е била пренесена от Русия и дадена на сепаратистите”, каза той.

Кери определи като „гротескни” действията на бунтовниците за възпрепятстване на разследването и за пренасяне на телата на загиналите.

По Ен Би Си Кери посочи, че има доказателства за отговорността на Русия и на проруските сепаратисти, но не ги обвини пряко, че са изстреляли ракетата.

По думите му САЩ знаят откъде е изведена ракетата въз основа на сателитни снимки, и че знаят и траекторията й. "Знаем също часа", каза Кери, говорейки за прихванати разговори на сепаратистите в социалните мрежи.

"Уверени сме, че украинците не разполагат с такава система (ракетна батарея) в района в този момент. Следователно, това ясно сочи сепаратистите", отбеляза Кери.

Според него ситуацията е коренно различна от онова, което руският президент Владимир Путин и Русия казаха, че ще направят.

Вицепремиерът на Украйна Владимир Гройсман, обяви, че Украйна не е в състояние да гарантира сигурността на експертите на мястото, където падна малайзийския самолет, намиращо се под контрола на проруските опълченци.

Украинската власт не може да гарантира сигурността на тази територия. Русия засега не е взела решение да осигури безопасността, твърди Гройсман на пресконференция.

Западните страни изискват пълен и свободен достъп на международните инспектори на мястото на катастрофата, откъдето бунтовниците са изнесли телата на жертвите. 

#Джон Кери #самолет #свален #руски #системи #Малайзийски авиолинии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници