Дянков: Може да намалим ДДС до края на мандата

Дянков: Може да намалим ДДС до края на мандата
По думите на Дянков, откакто ГЕРБ е на власт, много малко заместник-министри и министри са вземали бонуси – около 10 души. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Данък добавена стойност може да бъде намален до края на мандата на правителството, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков.

По отношение на твърденията, че се топи фискалният резерв, пред Нова телевизия Дянков беше категоричен, че към днешна дата той е дори по-голям от завещания от предишното управление.

Финансовият министър допълни още, че продължава събирането на информация за връщането на бонуси от висши държавници и утре сутрин ще докладва на премиера каква сума е събрана в специално разкритата сметка в БНБ.

„Като министър на финансите за миналата година не съм получил бонуси. Министрите нямат право на бонуси. А и премиерът е доста стиснат, така че...“, пошегува се Дянков.

По думите му, откакто ГЕРБ е на власт, много малко заместник-министри и министри са вземали бонуси – около 10 души.

„За участие в комисии, във фондове могат да се получават бонуси. Например министър Трайков е получавал бонуси през 2009 и 2010 г. и ги е дал. Сергей Игнатов е получил не бонус, а допълнителни пари, върнати са. Свилен Нейков е получил малка сума и я е върнал. Цветанов не е получавал бонуси, здравният министър също не е получавал“, подчерта Симеон Дянков.

Дянков обясни, че е скептичен по отношение на предложеното от социалния министър Тотю Младенов осигуровките да се увеличат с 1%, а парите да се влагат в строителството на старчески домове.

Финансовият министър защити идеята финансирането за изплащането на падежа по външния дълг да бъде търсено по различни канали, включително и чрез ДЦК на вътрешния пазар, еврооблигации и инвестиране на част от парите в Сребърния фонд.

Не може тези пари да стоят в сметки в БНБ и всяка година се губи средно около 40 млн. лв. от тях, защото не могат да се инвестират, обясни Дянков.

Той се аргументира, че в момента инвестициите в ДЦК носят около 1% по-голяма доходност, отколкото парите на депозит.

#еврооблигации #Цветанов #ДЦК #Сребърния фонд #социален министър #Цветанов #Тотю Младенов #Свилен Нейков #Сергей Игнатов #Трайков #премиер #БНБ #бонус #данък добавена стойност #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"