Хаос около боинга: Великобритания обвини Путин, че спонсорира тероризма

Хаос около боинга: Великобритания обвини Путин, че спонсорира тероризма
Катастрофиралият боинг предизвика международно недоволство срещу Русия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Нараства международното недоволство, свързано с провеждането на разследването около сваления малаизийски "Боинг-777".

Припомняме, че властите на самопровъзгласилата се Донецката народна република решиха да позволят достъп до останките на боинга чак 48 часа след инцидента. Освен това се появи информация за унищожаване на улики от страна на проруските сепаратисти. От Киев алармираха, че са били отнесени 38 тела на загинали в морга на контролирания от сепаратистите град Донецк, както и че сепаратистите се опитват да транспортират останките от самолета в Русия.

Напълно в тон с международната общност, макар и една идея по-остро, британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че руският президент Владимир Путин спонсорира тероризма. Фалън призова Путин да оттегли подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна.

В статия за британския вестник "Мейл он съндей" Фалън пише, че Путин може да е сигурен, че Западът този път ще реагира по подобаващ начин. Фалън, който е известен с прямотата си, заема поста министър на отбраната едва от няколко дена. Той зае мястото след размествания в кабинета на Дейвид Камерън.

От друга страна, холандският премиер Марк Рюте е провел остър разговор с президента на Русия Владимир Путин. Той го е предупредил, че ще го държи отговорен, ако местните сепаратисти не оставят международните специалисти да си свършат работата по идентифицирането и прибирането на телата на загиналите граждани.

Във връзка с доказателствата, че отцепниците са отговорни за случилото се с малайзийския самолет, Лондон и Амстердам смятат, че ЕС трябва да ожесточи позицията си спрямо Москва.
Припомняме, че сред загиналите имаше 198 холандци и 9 британци.

Австралийският премиер Тони Абът определи като напълно хаотична обстановката на мястото, на което се разби самолета. От близо 300 души на борда, 28 бяха австралийски граждани, припомня Франс прес.

В разговор с руския министър на външните работи Сергей Лавров, американският държавен секретар Джон Кери е изразил безпокойство от информацията, че се отказва достъп на международните следователи до мястото на катастрофатана малайзийския самолет в Източна Украйна, предава AFP.

В изявление на американския държавен департамент с посочва:"Съединените Щати остават дълбоко загрижени от факта, че във втори ден на спорове, наблюдателите от ОССЕ и международните разследващи екипи не могат да получат достъп до мястото на катастрофа".

Междувременно руският посланик в Лондон Александър Яковенко предупреди, че санкциите срещу Русия ще имат само отрицателен ефект. Според него, последното решение на Съединените щати и Европейския съюз за налагане на санкции на Русия е погрешно, тъй като това ще насърчи украинските власти да продължат с насилието.

 

#Малайзийски авиолинии #Боинг #самолет #катастрофа #Украйна #Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"