АФИС: 74% от българите не искат държавата да изплаща всички влогове в КТБ

АФИС: 74% от българите не искат държавата да изплаща всички влогове в КТБ
Доверието в българските банки остава високо. Снимка: 24chasa.bg
A A+ A++ A

Държавата не бива да изплаща всички вложения в Корпоративна търговска банка, ако тя бъде обявена в несъстоятелност. На това мнение са мнозинството от българските граждани.

Според изследване на агенция АФИС 74% от тях са категорични, че трябва да бъдат компенсирани само депозитите до 100 000 евро, които са гарантирани по закон.

Близо половината от анкетираните смятат, че кризата с КТБ е в резултат на политическа корупция и сблъсък на групировки. Въпреки това обаче доверието към българските банки остава най-високо. Затова и не е изненада, че банките (и основно българските сред тях) остават най-предпочитано място за съхранение на лични пари.

11.9% се обявяват за изплащането на всички депозити в пълен размер. Само 2,7% нямат мнение по въпроса.

"Видно е, че обществото поддържа идеята законът да се изпълни така, както е замислен и действащ. Намерението за промяна на закона и държавна подкрепа за депозитите в пълен размер се подкрепя едва от една десета от гражданите. Както може да се очаква почти две трети от това мнение се поддържа от вложителите на КТБ. Вложителите и притежателите на депозити в другите банки изобщо не се колебаят в оценката си за действащото законодателство и смятат, че то в достатъчна степен и сигурно защитава техните интереси", отбелязват от АФИС.

Социологическото проучване е по поръчка на Българската национална асоциация "Активни потребители". В периода 11-17 юли 2014 г. са интервюирани 1273 притежатели на депозитни и разплащателни сметки.

#банки #КТБ #АФИС #Корпоративна търговска банка #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"