Иван Костов: Валутният борд е заплашен

Иван Костов: Валутният борд е заплашен
Според Иван Костов трябва да има актуализация на бюджета и ако не се направи от сегашното правителство, то това трябва да се направи спешно от служебното. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият премиер и настоящ шеф на Лаборатория за анализ на риска в Нов български университет Иван Костов заяви, че валутният борд е заплашен.

"Аз съм от тези, които отдавна твърдят и съм имал разговори и считам, че сега вече е реална заплахата и трябва да има много бърза, много смела политика за навлизане на България в Европейската парична система. Каквото трябва да направим всички, да го направим, ако трябва и жертви да поемем, но България трябва да издържи, трябва да влезе в еврозоната и по този начин да спести този риск. По начало валутните бордове не са направени да функционират дълго време. Нашият функционира вече до границата, в която може да функционира", обясни Костов пред „Дарик“.

Бившият премиер коментира, че в условия на криза се степенува кой се спасява първи, а държавата се намества, за да защити гражданите.
“Хората трябва да наблюдават внимателно поведението на политиците, защото може да бъдат манипулирани отново", допълни Костов.

Според него трябва да има актуализация на бюджета и ако не се направи от сегашното правителство, то това трябва да се направи спешно от служебното.

По повод ситуацията около КТБ, Костов коментира, че не е логично и е абсурдно да бъде обвиняван вложител, че си държи парите в българска банка и е решил да ги вложи, вместо да ги изхарчи, защото това е в основата на икономическия растеж. Обвинението към вложителя е най-вредният начин да се отнесеш към чуждо поведение, това е популизъм.

„Едно е Цветан Василев, съвършено друго е банката с нейните клиенти. В банката има огромни обороти, с които тя се занимава. Това са текущи сметки, по които най-различни хора си получават пенсии, кредити, минават през сметки, с които разплащат, купуват стоки, строят, залагат или каквото и да е било; фирми, които изплащат заплати; болници, които плащат задълженията си; общини и какво ли още не. Кой иска да ликвидира тази банка? Защото освен интересите на големите вложители, има огромно множество от институции, които живеят чрез тази банка. Нека носят отговорност тези, които са го направили и са довели до това", заяви Костов.

#Иван Костов #Костов #валутен борд #КТБ #Цветан Василев #банки #актуализация на бюджета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"