Посланик Шаул Камиса Раз: Мирните граждани на Ивицата Газа имат решаващата дума

Посланик Шаул Камиса Раз: Мирните граждани на Ивицата Газа имат решаващата дума
Шаул Камиса Раз Снимка: Посолство на Израел
A A+ A++ A

Шаул Камиса Раз е посланик на Израел в България от февруари 2012 г. след 32-годишна кариера в армията и 5 години като кмет на град Хацор Аглилит. Дипломатът има зад гърба си 28 години опит в разузнаването с основна специализация Южен Ливан, включително отговорност за гражданско подсигуряване на над 250 000 местни жители с най-различни изповедания. Бил е военен аташе за Източна Европа: Румъния, България и Украйна. 

- Господин посланик, Израел започна сухопътна операция срещу обекти на „Хамас“ в Ивицата Газа. Кога виждате край на конфликта и какви са условията да се случи това?

-„Хамас“ са една от най-жестоките фундаменталистки организации. Те не познават държавност, политическо решение, компромис и затова не могат да направят нищо, за да спрат политическите търкания в района. „Хамас“ саботира всяка политическа инициатива. Те не се свенят дори да заявяват, че подкрепят пълното унищожение на Израел. Затова терористите ще направят всичко, което е по силите им, за да победят Израел. Дори са способни, ако е необходимо, да влязат във въоръжена конфронтация с официалните власти на Западния бряг. Няколко неща са необходими да се обърне ситуацията и да слезе от релсите на въоръжения конфликт. На първо място трябва да се атакува самата организация, тоест лидерите на групировката, също така контролните пунктове, които представляват сложна система, развивана от „Хамас“ от години. След това трябва да се унищожи арсеналът и военните ресурси на тази организация. Всичко това може да се постигне чрез правилна употреба на израелските въоръжени сили.

- Какви ще са последиците за мирното население на Ивицата Газа?

- Гражданите там са най-потърпевщи. Време е Арабската пролет да се появи и в Ивицата Газа. Хората да се изправят и да кажат, че искат да отговарят за съдбата си като народ и държава. Евентуално противопоставяне на гражданите на Газа на „Хамас“ ще бъде подкрепено и от други хора по света, които имат интерес и ще помогнат на палестинците да извоюват своята свобода. Межуднародната общност може да помогне финансово, както и по всякакъв друг начин този район да се разоръжи, да стане демилитаризирана зона, за да започне да се гради икономиката, да се използват ресурсите и хората да живеят добре. Затова, една добре планирана военна операция може да добие ефекта на отрезвяване и да промени правилата на играта в Близкия Изток.

- Предишното примирие между Израел и „Хамас“ бе постигнато чрез посредничеството на Египет и тогавашния президент Мохамед Мурси. Сега обаче в Кайро има нови управляващи, на които „Хамас“ нямат доверие. Кой може да посредничи за постигане на мир?

- Ситуацията в Газа се усложнява за броени часове, изключително е напрежението там. Затова е много важно медиаторът за постигане на примирие да е пряко засегнат, да познава района и двете страни. В случая Египет е напълно подходящ да посредничи. Този, който се заеме с тази задача трябва да знае, че в Ивицата Газа има много проблеми и хората живеят в много тежки условия, затова не бива да се мисли само за сегашната ситуация, а и как там да има растеж и развитие.

- Вярвате ли отново на САЩ, след като Барак Обама обяви затопляне на отношенията с Иран след преговори с новия президент относно ядрената програма?

- Израел вижда в САЩ стратегическа свръхсила, която оказва най-важното влияние върху бъдещето на целия свят. Затова вярваме в усилията и посоката на преговорите с Иран не само от страна на САЩ, но и от европейските сили. Израел е в правото си да изразява гласно притесненията си. А те са, че не вярваме на Иран. Те са манипулатори, много добри в усмивките и в успокоителните фрази, които целят да привличат най-вече медийно внимание. За разлика от празните им обещания ядрената им програма има съвсем реални основания за притеснение, и трябва да стане ясно, че тя не застрашава само нас, но и останалата част от света. Така че, идеята е по-малко заседания, обсъждания и изграждане на лъскави многообещаващи програми, а повече отговорност и следене под лупа действията на иранския режим. Да се види какво правят с реакторите, с количеството обогатен уран на склад, да се попита - защо обогатяват уран. Трябва да се дадат доказателства, че те изпълняват конкретни стъпки за отказване да обогатяват уран за военни цели. Защото в крайна смекта познаваме досието на Иран – държава терорист номер 1, режимът на аятоласите, който подкрепя тероризма не само в една държава. Знаем кои са „Хизбула“. Знаем и за нездравословната връзка между Иран и „Хамас“. Част от ракетите, които изстрелват срещу Израел, са иранско производство. Така че Иран има връзка с всяка ислямистка организация по света. Това е страна, където принципи като човешки права са абсолютно непознати. Също така Иран помага на Башар Асад да остане на власт в Сирия.

Държавата Израел е длъжна да покаже тази опасност на света, за да могат цивилизованите държави да разберат каква е опасността. Неконвеционално оръжие в ръцете им е опасност и за умерените арабски държави, за тези в Персийския залив, за части на Европа и най-вероятно на САЩ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"